Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A ló kialakulása

2012.08.31

 lovak-kialakulasa.jpg

 

Az Eohippus kb. 55 millió évvel ezelőtt élt a Földön. Ez az apró, kb. 35 cm magas elsősorban cserjékkel és lombokkal táplálkozó élőlény még nem rendelkezett patákkal: első lábain 4, míg a hátsókon 3 ujja volt. Fejformája, testfelépítése, lábszerkezete leginkább egy rókáéhoz, farka pedig a mai szamáréhoz hasonlíthatott. Színe barna, zebracsíkos ennek köszönhette életben maradását.

 

A következő fejlettségi szinten álló ló elődök a Mesohippus és Miohippus kb. 25-40 millió évvel ezelőtt élt a Földön. A két faj nagyjából egyforma testfelépítésű ősló volt.Mind az első, mind a hátsó lábaikon 3 ujj volt, de testtömegük legnagyobb részét már a középső ujj viselte. Fogazata alkalmazkodott táplálkozásához, a fűfélék legeléséhez.

 

Kb. 17 millió évvel ezelőtt Észak-Amerikában tűnt fel a Merychippus. Fogazata már egészen hasonlított a mai lovakéhoz, hozzávetőlegesen 90 cm magas volt és egyetlen ujjon járt ( a mellette lévő két ujj csökevénye még meg volt). Bizonyítottan csoportosan élt.

 

A Pliohippus nagyjából 6 millió évvel ezelőtt élt a Földön. Az első egy lábujjal rendelkező, tényleg patásnak nevezhető állat. Kb. 120 cm marmagasságú volt, az egész világon elterjedt, de 8000 évvel ezelőtt máig ismeretlen okokból eltűnt Amerikából. Ezután spanyol hódítók révén jutottak lovak az Újvilágba.

 

A ma élő ló, az Equus caballus kb. 1 millió évvel ezelőtt jelent meg a Földön. Ezek a lovak már mind pusztákon és sztyeppéken éltek. A korábbi zebracsíkok már, csak végtagjaikon és farukon voltak fellelhetők, és egyre több ló szőrszíne alkalmazkodott a környezethez. Általánossá váltak ebben az időszakban az: egérszürke, fakó és világospej színek.

 

A ló rokonai:

A ló legközelebbi rokona a szamár, a vadszamár, valamint a zebra. A szamár és a ló keresztezéséből alakult ki az öszvér. A ló közelebbi őse – a przewalski ló, tarpán, a tundrai ló, valamint az erdei ló – már a zebrátólés a szamártól elkülönült evolúciós ágat alkotnak. A ló távolabbi rokonai közül sokakban hasonlít hozzá a szintén páratlanujjú orrszarvú, valamint a tapír.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.